Socialpædagogen ramt af databrud i forbindelsen med udsendelse af seneste blad

dum fejl

Socialpædagogerne har ved en fejl trykt modtagerens cpr-nummer på adressemærkatet af Socialpædagogen nummer 4. Abonnerer du på Socialpædagogen, er du ramt af uheldet. Dit cpr-nummer vil være trykt på bagsiden af det blad du modtager mellem den 20. til 26. april.

Socialpædagogerne undskylder mange gange for uheldet, der skyldes en menneskelig fejl. Og de oplyser, at de har gennemgået alle procedurer og taget initiativer, som sikrer at det ikke kan ske igen. Bruddet er anmeldt til Datatilsynet.

Mere information
Hvis du har spørgsmål eller bekymringer om det persondataretlige, så er du velkommen til at kontakte Socialpædagogerne på .

Redegørelse

Nedenfor redegør Socialpædagogerne for uheldet og hvordan du skal forholde dig, hvis du vil have mere information.

Hvad er der sket
Fejlen skete, da vi lavede et udtræk af abonnenter fra vores medlemssystem. Filen med modtagere sendes til forsendelsesfirmaet, der påtrykker modtageroplysninger på bladene.

Det må selv sagt ikke ske. Vi har derfor gennemgået vores procedurer og taget initiativer, som sikrer at det ikke kan ske igen. Den slags brud på datasikkerheden skal anmeldes til Datatilsynet, og har vi naturligvis gjort.

Hvem har kunnet se mine data?
Teoretisk er der en risiko for at ansatte på trykkeriet eller i posten har set cpr-numrene i distributionsprocessen. Trykke- og pakkeprocessen foregår dog primært maskinelt og det er derfor vores vurdering at det reelt er postbudet, der har haft en realistisk chance for at se cpr-nr. Vi har naturligvis sørget for, at dine data er slettet hos trykkeriet og andre, der har håndteret bladet.

Hvad skal jeg gøre?
Inden du kasserer fagbladet opfordrer vi til, at du river bagsiden itu eller overstreger cpr-nummeret først. Hermed minimerer du risikoen for at andre kan se oplysningerne.

Hvilken risiko indebærer det for mig?
Et lækket CPR-nr. kan rejse bekymring om identitetstyveri. Men ifølge Det Kriminalpræventive Råd er det faktisk svært at misbruge CPR-nr. til at købe varer eller oprette lån på nettet. Det skyldes, at sikkerheden langt de fleste steder i dag er udvidet med NemID, sikkerhedskoder pr. SMS mv. som gør det svært at misbruge din identitet udelukkende ved brug af cpr.nr.

Læs mere hos Det Kriminalpræventive Råd

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis mit CPR-nr. bliver misbrugt efterfølgende?
Man er i udgangspunktet godt beskyttet, hvis man udsættes for identitetsmisbrug, fordi man sjældent hæfter for aftaler, man ikke selv har indgået.

Du kan finde mere information hos Datatilsynet.dk, som giver konkret rådgivning og hjælp.

Du kan også selv spærre adgang til kreditmisbrug. Det kan ske på:
https://www.borger.dk/internet-og-sikkerhed/Identitetstyveri/Kreditadvarsel

Kan jeg få erstatning hvis jeg bliver udsat for misbrug?
Ja, hvis du har fulgt vores opfordring og fjernet cpr.nr. fra bladet, og alligevel bliver udsat for misbrug vil Socialpædagogerne kunne være ansvarlig, hvis misbruget kan føres tilbage til vores databrud.

Hvor kan jeg klage?
Socialpædagogerne har selv indberettet dette alvorlige databrud til Datatilsynet den 22. april. Men du har fuld adgang til at klage til Datatilsynet, idet det er dine persondata, der har været omfattet af databruddet. Du findes klagevejledning på Datatilsynets hjemmeside: Datatilsynet.dk

Hvordan kan det ske?/hvad gør I nu?
Det er en menneskelig fejl. Fejlen skete, da vi lavede et udtræk af abonnenter fra vores medlemssystem. Filen med modtagere sendes til forsendelsesfirmaet, der påtrykker modtageroplysninger på bladene. Det må selv sagt ikke ske. Vi har derfor gennemgået vores procedurer og taget initiativer, som sikrer at det ikke kan ske igen. Den slags brud på datasikkerheden skal anmeldes til Datatilsynet, og har vi naturligvis gjort.

Hvor længe har I vidst det?
Vi blev oplyst om fejlen sent tirsdag d. 20. april. Derefter gik vi i gang med at opklare, hvem der er omfattet af datalækket. Så snart modtagerne var identificeret og deres mailadresser fundet, sendte vi information til de relevante og meldte bruddet til Datatilsynet.

Hvem er mit cpr-nummer sendt til - er det sendt til andre end mig?
CPR-nummeret er kun skrevet på det blad, du selv har modtaget.

Er fejlen sket på flere blade?
Nej, det drejer sig udelukkende om Socialpædagogen nr. 4, som er udsendt i denne uge. I den mail vi har sendt til de berørte medlemmer står, at det handler om blad nr. 5, men det er ikke korrekt. Nr. 5 udkommer først i maj. Det er kun blad nr. 4 det gælder.

Hvorfor skriver I hvad jeg skal gøre - I har jo lavet fejlen?
Ja, fejlen er alene Socialpædagogernes ansvar og vi beklager dybt, at det er sket. Når vi skriver, hvad du kan gøre, er det fordi databruddet på den måde kan begrænses. Og det er vi forpligtet til at oplyse.

Hvorfor opbevarer I overhovedet mit cpr-nummer?
Som fagforening skal vi kunne indberette kontingent betaling til SKAT. Derfor har vi dit CPR.nr. registreret.

Mere information
Hvis du har spørgsmål eller bekymringer om det persondataretlige, så er du velkommen til at kontakte Socialpædagogerne på .

 

nyt gennemsigtig pls

Nyheder for pædagogstuderende

Læs seneste nyt fra pædagoguddannelsen samt vigtige informationer fra PLS' sagsbehandler.

Læs mere

pls help

Hjælp når du har brug for det...

Dit medlemskab sikrer dig, at du har et sted at gå hen, hvis du har brug for råd og vejledning. Vores sekretariat hjælper studerende med problemer på uddannelsesinstitutionen såvel som i praktikperioden.

Læs mere

feedback
feedback